2012. december 8., szombat

Mézes pálinka



Családom alkohol fogyasztása jóval a magyar átlag alatt van, de ilyenkor, Karácsony előtt, azért mégis le szoktam gyártani egy adag karácsonyi mézes pálinkát. A hivatalos recept szerint 40 napig kell érlelni - tehát már jó elkéstem... - de a 2-3 éves gyakorlatom szerint 2 hét is elég. (Ezek a tavalyiak...)
Én ex-has adagolok, persze arányokat figyelembe véve... ezalapján a recept: 0,75-1 liter ("sima") pálinka - legegyszerűbb gyümölcs... - és 0,5 liter méz, mellé 1 tasak darabos szegfűszeg, 1 tasak darabos fahéj, 1 kevés gyömbér (kiskanálnyi), ez utóbbi elhagyható... a darabosság azért fontos, mert könnyebb leszűrni. (Aki lustább, 1 tasak mézeskalács fűszert is használhat a fahéj és a szegfűszeg helyett). Ezután 40 (20.. 15...) napig kevergetjük vagy rázogatjuk. Addigra szép óarany színe lesz, ekkor leszűrjük, és már kész is. Nem csak finom, hanem isteni az illata!!
Az üvegcímkéket magam gyártottam, pár perc alatt, majd decoupage (papír)ragasztóval helyükre raktam.

Anyag és ár:
A pálinka drága... (1500 Ft-tól kezdődik literje), a 0,5 l méz 500-800 Ft - igazából az a szerencsés, akinek otthon, rokonságban van... -, fűszerek 300-400 Ft -> ebből kicsit kevesebb mint 1,5 l mézes pálinka lesz... tehát 1 üveg (0,75 l) mézes pálinka teljes áron ~1000 Ft.
A pálinkásüveg (rácsavarható tetővel) 200 Ft/db áron rendelhető a neten, sőt, még találtam zsugorfóliát is rá... a lezárt üveg tetejére kell rakni, hajszárítóval 1-2 percig melegíteni -> és rászorul... mint egy bolti, igazi pálinkán. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése